Χρήσιμες Συμβουλές

Στις παρακάτω ενότητες θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές σε προβλήματα που έχουν συναντήσει οι συνεργάτες μας κατά καιρούς. Αν συναντήσετε κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν το αναφέρουμε στείλτε μας το μήνυμα σας και σύντομα θα αναρτήσουμε την απάντηση στην απορία σας.

Πλήρεις Οδηγίες για Επιτυχημένο Βάψιμο

Προετοιμασία της Επιφάνειας:
1) Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή, καθώς επίσης να είναι απαλλαγμένη από μούχλα, ρύπους, λιπαρές ουσίες κ.α.
2) Όταν πρόκειται για ήδη βαμμένη επιφάνεια, θα πρέπει να καθαριστεί από τυχόν σαθρά υλικά αλλά και να απομακρυνθούν τα σημεία εκείνα όπου το παλιό χρώμα έχει χάσει την πρόσφυσή του με το υπόστρωμα.
3) Οι λείες ή γυαλιστερές επιφάνειες θα πρέπει να γυαλοχαρταριστούν ώστε να σπάσει η γυαλάδα τους και να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή πρόσφυση.
4) Όλες οι επιφάνειες που πρόκειται να βαφτούν θα πρέπει να ασταρώνονται με το κατάλληλο σε κάθε περίπτωση αστάρι.

Αστάρι:
Η αποτελεσματικότητα και η απόδοση του ασταριού θα είναι η αναμενόμενη και η διάρκεια ζωής του συστήματος βαφής θα είναι μεγαλύτερη όταν το αστάρι αραιωθεί με τη σωστή αναλογία και εισχωρήσει στους πόρους της επιφάνειας.

Εργαλεία Βαφής:
Τα εργαλεία θα πρέπει να είναι καθαρά και να μην έχουν φθαρεί λόγω πολλαπλών χρήσεων ή από πολυκαιρισμό. Ανάλογα με την επιφάνεια προς βαφή και το υλικό, θα πρέπει να επιλέξετε και το κατάλληλο εργαλείο ώστε να πετύχετε τη μέγιστη απόδοση.

Αραιώσεις:
Πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τις αραιώσεις που αναγράφονται στη συσκευασία κάθε προϊόντος. Ειδάλλως συμβουλευτείτε κάποιον πωλητή από το κατάστημα.

Περιβαλλοντικές Συνθήκες Εφαρμογής:
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία ενδείκνυται η εφαρμογή των χρωμάτων είναι από 5° C έως 35° C. Αποφεύγετε τη βαφή τις μέρες όπου ο καιρός είναι βροχερός και η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένη (μεγαλύτερη από 70%).

Αποθήκευση:
Δοχεία τα οποία έχουν ήδη ανοιχτεί και πρόκειται να αποθηκευτούν θα πρέπει να σφραγίζονται πολύ καλά και να τοποθετούνται σε χώρο ξηρό και δροσερό, ώστε να είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον χωρίς να αλλοιωθούν. Υδατοδιαλυτά χρώματα τα οποία έχουν αραιωθεί με πόσιμο νερό, θα ήταν καλυτερο να μην αποθηκεύονται καθώς αναπτύσσονται μύκητες και δυσάρεστες οσμές.

Καθαρισμός Λερωμένων Επιφανειών:
Ανάλογα με την επιφάνεια προς καθαρισμό, υπάρχουν εξειδικευμένα ήπια καθαριστικά που διευκολύνουν το καθάρισμα. Συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση σκληρής βούρτσας καθαρισμού για να μην υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί το φίλμ του χρώματος.

Αραίωση Χρωμάτων

Η σωστή αραίωση σε αναλογία και ποιότητα διαλύτη είναι πολύ σημαντική, καθώς λανθασμένη αραίωση ή χρήση ακατάλληλου διαλύτη μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητικό και κατώτερης ποιότητας αποτέλεσμα. Για να έχουμε την επιθυμητή κάλυψη, στρώσιμο, στέγνωμα, αμετάβλητη απόχρωση και αντοχή, θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες αραίωσης που αναγράφονται στις τεχνικές προδιαγραφές ή τη συσκευασία του προϊόντος. Αραίωση πλαστικών-ακρυλικών χρωμάτων: Τα πλαστικά-ακρυλικά χρώματα υπάρχουν έτοιμα συσκευασμένα στην αγορά σε λευκό αλλά και σε βάσεις που βοηθούν το σωστό χρωματισμό τους. Ανάλογα με την απόχρωση που θα επιλέξει ο πελάτης, επιλέγεται από αυτόματα μηχανήματα η ανάλογη βάση που θα χρωματιστεί. Η αραίωση συνήθως κυμαίνεται από 8%-12% / lt προϊόντος. Κάθε υλικό συνήθως απαιτεί διαφορετική ποσότητα νερού για να αραιωθεί καθώς από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρει η πυκνότητα του προϊόντος. Η σωστή αραίωση βρίσκεται με τη χρήση και την εμπειρία. Γενικότερα όμως τα πλαστικά και ακρυλικά χρώματα δε χρειάζονται πολύ αραίωση και αυτό γιατί αν αραιωθούν πολύ έχουν πρόβλημα στην κάλυψη (απαιτούνται παραπάνω στρώσεις) αλλά και σουρώνουν. Με ένα lt προϊόντος συνήθως μπορούμε να καλύψουμε 8-12 τ.μ.

Τι κάνουμε το χρώμα που έχει περισσέψει

Είναι πολύ σημαντικό να αραιώνουμε σε ξεχωριστό δοχείο το χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά. Έτσι, κλείνουμε καλά το δοχείο με το χρώμα που έχει περισσέψει και το αποθηκεύουμε μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Αν δε σκοπεύουμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε το χρώμα, μπορούμε αν θέλουμε να το δώσουμε σε κάποιον γνωστό μας. Αποφεύγουμε να αδειάσουμε το περιεχόμενο του δοχείου σε υπονόμους και κάδους απορριμάτων.

Όλα τα χρώματα που έχουν ως βάση το νερό μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να αραιωθούν, για ορισμένο χρονικό διάστημα (ορίζεται από τον κατασκευαστή)
Τα χρώματα που έχουν ως βάση κάποιο διαλύτη (white spirit, διαλυτικό νίτρου κ.α), συνήθως αντέχουν αποθηκευμένα περισσότερο χρονικό διάστημα.

Υπολογισμός Εμβαδού

1) Το εμβαδόν (m²) τριγώνου με βάση (Β) και ύψος (Υ) υπολογίζεται από τον τύπο: (Β*Υ)/2

2) Το εμβαδόν (m²) τετραγώνου και παραλληλόγραμμου με βάση (Β) και ύψος (Υ) υπολογίζεται από τον τύπο: Β*Υ

3) Το εμβαδόν (m²) ενός κύκλου με ακτίνα ρ υπολογίζεται από τον τύπο: π*ρ²
π=3,14

Καθαρισμός Εργαλείων

Ο καθαρισμός των εργαλείων βαφής εξαρτάται από το χρώμα που χρησιμοποιούμε. Έτσι, όταν βάφουμε
1) Προϊόντα Βάσεως Νερού:
Ξεβγάζουμε τα εργαλεία (ρολά, πινέλα κ.α) με κρύο και έπειτα με ζεστό νερό, ενώ αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και απορρυπαντικό

2) Προϊόντα Βάσεως Διαλύτου:
Ξεβγάζουμε τα εργαλεία (ρολά, πινέλα κ.α) με το διαλυτικό που αραιώσαμε το χρώμα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε White Spirit (Νέφτι) ή διαλυτικό Νίτρου. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και αν χρειαστεί απορρυπαντικό.

Οικολογικό Χρώμα

Οικολογικό χρώμα
Το χρώμα που ρυπαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, από την εξόρυξη και παραγωγή των πρώτων υλών, τη διαδικασία παραγωγής, τη συσκευασία, τη διανομή, τη χρήση, τη διάρκεια και μέχρι την τελική διάθεση στο περιβάλλον.
Το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
To οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μαργαρίτα. Με το σήμα αυτό πιστοποιούνται τα οικολογικά χρώματα τα οποία πληρούν τα οικολογικά κριτήρια και αναφέρονται στις οδηγίες 2002/739/EC και 2000/1980/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο τα προϊόντα που φέρουν το σήμα αυτό μπορούν να ονομάζονται οικολογικά.

Βαφή Μεταλλικών Επιφανειών

Βαφή Μαύρου Σίδερου (καινούριο)
Πλένουμε την επιφάνεια με aceton και περνάμε ένα χέρι αντισκωριακό αστάρι. Ανάλογα με την περίπτωση, επιλέγουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε αστάρι ενός ή δύο συστατικών. Στη συνέχεια μπορούμε να εφαρμόσουμε χρώμα πολυουρεθάνης δύο συστατικών ή χρώμα μετάλλου ενός συστατικού.

Βαφή Γαλβανιζέ Επιφανειών
Πλένουμε με aceton και περνάμε εποξικό αστάρι δύο συστατικών Stancolac 812. Στη συνέχεια μπορούμε να εφαρμόσουμε χρώμα πολυουρεθάνης δύο συστατικών ή χρώμα μετάλλων ενός συστατικού.

Σκουριά

α) Σε μεταλλικές επιφάνειες (κάγκελα, πόρτες, παράθυρα κ.α)
Οφείλεται:
1) Στην κακή προετοιμασία της επιφάνειας πριν τη βαφή
2) Στην κακή ποιότητα του χρώματος
3) Στην μη ύπαρξη αντιδιαβρωτικής προστασίας
4) Στη γήρανση της βαφής και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες
Λύση:
Σε ήδη βαμμένες επιφάνειες που έχει εμφανιστεί σκουριά, αφαιρούμε τη σκουριά στα σημεία που έχει εμφανιστεί με γυαλόχαρτο, έως ότου φανεί μέταλλο. Στη συνέχεια τρίβουμε ελαφρώς την υπόλοιπη επιφάνεια. Εφαρμόζουμε μία στρώση μίνιο και δύο στρώσεις χρώμα. Εναλλακτικά μπορούμε να εφαρμόσουμε δύο στρώσεις μίνιο με χρώμα (2 σε 1).
Σε επιφάνειες που δεν είναι βαμμένες, αφαιρούμε τη μεγάλη ποσότητα σκουριάς με συρματόβουρτσα. Στη συνέχεια μετατρέπουμε το σκουριασμένο σίδερο σε υγιές και παράλληλα αποτρέπουμε την εμφάνιση σκουριάς και στο υπόλοιπο σίδερο, με την εφαρμογή του προϊόντος Noverox Rost-Stop η με το Stancolac 121. Τέλος, εφαρμόζουμε μία στρώση μίνιο και δύο στρώσεις χρώμα. Εναλλακτικά μπορούμε να εφαρμόσουμε δύο στρώσεις μίνιο με χρώμα (2 σε 1).
Έχουμε τη δυνατότητα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε να σας προσφέρουμε το μίνιο και το χρώμα στην ίδια απόχρωση. Έτσι, αν χτυπηθεί και αφαιρεθεί από κάποια σημεία το χρώμα, δε θα φαίνεται διαφορετική απόχρωση από κάτω.

β) Στα σίδερα της οικοδομής (αναμονές)
Οφείλεται:
1) Στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες
2) Στη μη ύπαρξη αντιδιαβρωτικής προστασίας
Λύση:
Aφαιρούμε τη μεγάλη ποσότητα σκουριάς με συρματόβουρτσα. Στη συνέχεια μετατρέπουμε το σκουριασμένο σίδερο σε υγιές και παράλληλα αποτρέπουμε την εμφάνιση σκουριάς και στο υπόλοιπο σίδερο, με την εφαρμογή του προϊόντος Noverox Rost-Stop ή με το Stancolac 121. Τέλος,  εφαρμόζουμε μία στρώση μίνιο και δύο στρώσεις χρώμα. Εναλλακτικά μπορούμε να εφαρμόσουμε δύο στρώσεις μίνιο με χρώμα (2 σε 1).

Μούχλα και Μύκητες-Καθαρισμός και Προστασία

Η ανάπτυξη Μούχλας και Μυκήτων μπορεί να οφείλεται στους εξής λόγους:

1) Ύπαρξη υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ή  υγρό υπόστρωμα

2) Μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού και εξωτερικού χώρου    (προβλήματα θερμομόνωσης ή τοιχοποιία χωρίς θερμομόνωση)

3) Ελλειπής αερισμός του χώρου
4) Ο εξωτερικός τοίχος δεν είναι καλά στεγανοποιημένος και παρουσιάζει μικρορωγμές
5) Έλλειψη στεγάνωσης και θερμομόνωσης στην ταράτσα

Καταπολέμηση της Μούχλας και την Μυκήτων (Διαδικασία 3 βημάτων):
α) Καθαρίζουμε το μολυσμένο τοίχο με αντιμουχλικό spray Decotric Glutoclean AM ή με οικολογικό άοσμο spray Decotric AMS-Stop.

β) Αν θέλουμε να κάνουμε πιο εξειδικευμένη δουλειά μπορούμε να ασταρώσουμε με αντιμουχλικό αστάρι Biosystem, αλλιώς μπορούμε να παρακάμψουμε αυτό το βήμα.
γ1) Σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα μούχλας (πχ μπάνια), συνιστάμε τη βαφή του τοίχου με περλίτη Biosystem.
γ2) Αν δεν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα μούχλας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αντιμουχλικό χρώμα εσωτερικής χρήσης ή ένα χρώμα α’ ποιότητας εσωτερικής χρήσης και να προσθέσουμε συμπυκνωμένο μυκητοκτόνο πρόσθετο χρωμάτων Decotric Glutoclean AF.

Βαφή Πισίνας

Προετοιμασία Επιφάνειας:
1) Καινούρια Πισίνα
Αφήνουμε την τσιμεντοκονία να στεγνώσει. Στοκάρουμε όπου χρειαστεί. Τρίβουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια αφαιρούμε σκόνες και ξένα σωματίδια που τυχόν υπάρχουν.
2)Παλιά Πισίνα
Καθαρίζουμε τυχόν ξεφλουδίσματα και στοκάρουμε όπου χρειαστεί.

Τελική Επεξεργασία και Βαφή Επιφάνειας:
1) Καινούρια Πισίνα
Εφαρμόζουμε μία στρώση εποξειδικό αστάρι Stancolac 850, μόλις στεγνώσει τρίβουμε ελαφρώς με γυαλόχαρτο και στη συνέχεια εφαρμόζουμε δύο στρώσεις εποξειδικό χρώμα πισίνας 2 συστατικών Stancolac 561 (σε διάστημα 6-24 ώρες). Εναλλακτικά, μία ευκολότερη λύση είναι η εφαρμογή δύο στρώσεις χρώματος βάσεως χλωροκαουτσούκ Stancolac 560, ενός συστατικού.

2) Παλιά Πισίνα
Εφαρμόζουμε μία ή δύο στρώσεις (σε διάστημα 6-24 ώρες) εποξειδικό χρώμα πισίνας 2 συστατικών Stancolac 561 ή εναλλακτικά μία ή δύο στρώσεις Stancolac 560, χρώμα ενός συστατικού βάσεως χλωροκαουτσούκ.
* Tα  προϊόντα αυτό παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή και μακροχρόνια διάρκεια σε νερό χημικής χλωρίωσης, αντηλιακά λάδια και γαλακτώματα, χημικά κ.α. Δεν ξεθωριάζουν και δεν υφίστανται κιμωλίαση από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Σημείωση: Συνιστάται η πισίνα να γεμίζεται με νερό 7 μέρες μετά την ολοκλήρωση της βαφής. Χρονικός περιορισμός μετά τις 7 ημέρες δεν υπάρχει.

Βιομηχανικό Δάπεδο

Προετοιμασία Επιφάνειας:
Τρίβουμε την τσιμεντοκονία πολύ καλά. Στοκάρουμε όπου χρειάζεται την επιφάνεια με εποξειδικό στόκο 2 συστατικών Stancolac 800.

Τελική επεξεργασία και βαφή επιφάνειας:
Περνάμε μία στρώση εποξικό αστάρι δύο συστατικών Stancolac 850. . Αφού γυαλοχαρτάρουμε το αστάρι με γυαλόχαρτο 180, περνάμε εποξικό χρώμα 920. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόζουμε και ένα δεύτερο χέρι χρώμα. Ανάλογα με την περίπτωση το τελικό χρώμα μπορεί να είναι είτε αυτοεπιπεδούμενο Stancolac 980 είτε αυτοεπιπεδούμενο χυτό Stancolac 950.
Το κατάστημά μας έχει τη δυνατότητα να παράγει βιομηχανικό χρώμα σε οποιαδήποτε απόχρωση επιλογής σας.