Αναπαλαίωση Επίπλων

Πως θα δώσετε παλαιωμένη όψη σε ξύλινα έπιπλα

Τεχνική ”Vintage – Καμένο Ξύλο”

Τα χρώματα κιμωλίας (chalk paints) έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και όχι άδικα φυσικά καθώς με αυτά μπορούμε και βάφουμε, ανακαινίζουμε, φρεσκάρουμε, αναπαλαιώνουμε κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια και όχι μόνο. Με τη βοήθεια διαφόρων τεχνικών και σε συνδυασμό με  κατάλληλα υλικά και εργαλεία μπορείτε να αλλάξετε τα παλιά σας έπιπλα/αντικείμενα δίνοντας τους vintageshabby shic κλπ. ύφος-όψη. Η διαδικασία παλαίωσης είναι πολύ απλή, γρήγορη και με πολύ χαμηλό κόστος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία και φυσικά τα υλικά της Borma Wachs.

40-IMG_1277

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα αναφερθούμε στην τεχνική παλαίωσης ”Vintage-καμμένο ξύλο”. Χάρη στην εξαιρετική καλυπτικότητα που έχει το χρώμα κιμωλίας ”Shabby” της Borma Wachs η διαδικασία γίνεται πολύ απλή ακόμα και σε αυτό το καινούριο ξύλο που χρησιμοποιήσαμε.

Ελαφρύ Κάψιμο Επιφάνειας

Με τη βοήθεια ενός θερμικού πιστολιού, κάψτε την ακατέργαστη ξύλινη επιφάνεια, έως ότου μαυρίσει. Τοποθετήστε το πιστόλι θερμού αέρα σε διάφορες περιοχές του ξύλου, όπου επιθυμείτε να φαίνεται το κάψιμο στο τελικό αποτέλεσμα.

Περιμένετε μερικά λεπτά, έως ότου κρυώσει η επιφάνεια. Πριν αρχίσετε τη διαδικασία βαφής καλό θα ήταν να φορέσετε προστατευτικό εξοπλισμό (π.χ γάντια). Αν και τα προΐόντα που χρησιμοποιούμε στο δείγμα μας (χρώμα κιμωλίας Shabby, κερί-λάδι φινιρίσματος Hardwax Oil 7030), είναι οικολογικά και ασφαλή για χρήση σε παιδικά παιχνίδια και έπιπλα (EN-71-3 compliant), η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού είναι κάτι που πάντα συνιστούμε.

Εφαρμογή Κεριού

Ζεσταίνετε ελαφρώς το μαλακό κερί στοκαρίσματος της Borma Wachs και πιέστε το στα σημεία που στη συνέχεια θέλετε να φαίνονται, αφαιρώντας ουσιαστικά το χρώμα από πάνω τους.

Πιέστε πρώτα με το κερί και στη συνέχεια με το χέρι σας, όπου εσείς επιθυμείτε.

Tip: όταν εφαρμόζετε τεχνική με δύο χρώματα κιμωλίας διαφορετικής απόχρωσης το ένα επάνω στο άλλο και χρησιμοποιήσετε το μαλακό κερί στο ενδιάμεσο, είναι καλύτερα η απόχρωση του μαλακού κεριού να ταιριάζει με αυτή του τελευταίου χρώματος κιμωλίας.

Εφαρμογή Χρώματος Κιμωλίας

Εφαρμόστε με το οβάλ πινέλο Boldrini το χρώμα κιμωλίας ”Shabby Provenzale” σε μία στρώση, μέχρι να καλυφθεί πλήρως η επιφάνεια. Η Borma Wachs σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα από 35 αποχρώσεις χρωματολογίου, το χρώμα που σας αρέσει και ταιριάζει με το χώρο σας. Επίσης το chalk paint ”Shabby” είναι διαθέσιμο σε 3 συσκευασίες, 125ml, 375ml και 750ml, για να πάρετε ακριβώς αυτό που σας χρειάζεται.

Το ”Shabby” της Borma Wachs είναι κατάλληλο για έπιπλα αντίκες, διακοσμητικά αντικείμενα, τραπέζια, συρταριέρες, ντουλάπια κουζίνας, κορνίζες, καθρέφτες, ξύλινα κουτιά, ξύλινες παλέτες, τοίχους, γυψοσανίδες κ.α

Αφαίρεση Κεριού

Με τη βοήθεια της ειδικής πλαστικής σπάτουλας για αφαίρεση κεριών, βγάλτε το κερί από τα σημεία που το εφαρμόσατε.

Το μαλακό κερί σαν ενδιάμεση στρώση, βοήθησε ώστε το χρώμα κιμωλίας να μην κολλήσει στην επιφάνεια και τελικά τα καψίματα να φαίνονται πεντακάθαρα.

Με λεπτό ατσαλόμαλλο αφαιρέστε τα υπολείμματα κεριού.

Αν θέλετε μπορείτε να ξετρυπήσετε και τις γωνίες, τρίβοντας με γυαλόχαρτο Νο.180.

Εφαρμογή Κεριού

17-768x576

Για να προστατέψετε την επιφάνεια, περάστε με πινέλο ή πανί το υλικό Hardwax Oil 7030. Εφαρμόστε το ομοιόμορφα σε καθαρή και πλήρως στεγνή επιφάνεια.

Μετά από 6-8 ώρες και όταν το υλικό θα έχει στεγνώσει, τρίψτε με γυαλόχαρτο Νο.220-240 ώστε να επιτύχετε  πιο απαλή επιφάνεια.

Τέλος περάστε με τον ίδιο τρόπο και μια δεύτερη στρώση φινιρίσματος και προστασίας Hardwax Oil 7030.

Μόλις το υλικό στεγνώσει (περίπου 12 ώρες), μπορείτε να γυαλίσετε με ένα καθαρό πανί και να δημιουργήσετε σατινέ γυαλάδα και απαλό στο άγγιγμα φινίρισμα.